top of page

Verslag van onze reis door Thailand

Precies een jaar geleden waren Sander, ons zoontje Noah (toen 4,5 jr) en ik in Thailand. Op 1 januari 2017 vertrokken we met het vliegtuig naar dit prachtige land, waar we al maanden naar uitkeken om er heen te gaan. Het was werkelijkwaar een droomreis! En we hebben dan ook echt duizenden foto's en filmpjes gemaakt (met mijn professionele camera, met een soort GoPro en met onze beide iPhones). Ook Sander en Noah kregen de smaak te pakken om foto's en filmpjes te maken. Super leuk natuurlijk, maar je kan je wel voorstellen wat voor enorme klus het was om dit allemaal te ordenen, selecteren en te bewerken. Oh my goodness! Er leek geen eind aan te komen haha. Vandaar ook dat ik het maar niet voor elkaar kreeg om eindelijk eens een mooie blog te schrijven over onze reis. Al hebben vrienden van ons, ons wel kunnen volgen op mijn persoonlijke Facebook en via de toffe reisapp Polarsteps. Maar hier is 'ie dan eindelijk - ons reisverslag! Het zal een mega lange post worden - mijn grootste blog EVER (sorry guys! Scrollen - scrollen - scrollen maar - respect als je tot het eind komt haha).

Oja, regelmatig wordt ons gevraagd hoe wij de reis hebben gedaan, tips, welke hotels etc. Speciaal voor jullie heb ik regelmatig wat info toegevoegd.

Liefs Eline

p.s. let niet te veel op de kwaliteit van sommige foto's/filmpjes (sommige foto's zijn gewoon met iPhones etc gemaakt).

Dag 1 & 2. Zondag 1 januari 2017 op maandag 2 januari 2017 - Van Schiphol naar Bangkok Na twee lange, maar goeie, vluchten (met tussenstop in Doha, Qatar) zijn we dan ein-de-lijk in Thailand aangekomen. Wat is het hier lekker warm! Heerlijk! Snel zijn we wat gaan eten en naar ons hotel (Bangkok Patio Apartment) gegaan om snel te gaan slapen.

Dag 3. Maandag 2 januari 2017 - Bangkok. Vandaag maken we een dagtrip naar de River Kwai en naar een waterpretpark Bij ons (fijne) hotel zit helaas geen ontbijt inbegrepen, dus halen we lekkere simpele appel/anannas-broodjes bij de 7-Eleven (hét mini-supermarktje die je overal in Thailand tegenkomt en waar je als westerling redelijk zeker bent dat het hygiënisch is).

Vandaag maken we een dagtrip naar de River Kwai. Om 07:45u namen we de trein van Thonburi Noi. We kwamen gelukkig net op tijd aan op het treinstation, we hebben echt moeten rennen voor de trein.. de rit met de Ubert-taxi duurde langer dan verwacht door drukte. De eerst volgende trein vertrok pas over 3/4 uur ofzo. Dus we waren heel blij. De treinrit zelf duurde ook ongeveer 3 uur. Best lang, maar ging prima. Het is tof om locals te spreken en lekker naar buiten te kijken naar het Thaise landschap. Noah kreeg veel bekijks met zijn blanke velletje en blonde haren. Hij vond al die aandacht wel interessant.

Om, na het uren in de trein zitten, wat leuks voor Noah te doen, besluiten we om naar een waterpretpark te gaan (West Wonder Waterpark Kachanaburi). Het was glijbaan-heaven haha. Wat een goed plan was dit! Het park ligt totaal afgelegen (we hebben best een tijd gelopen - zie vorige foto's, en we hadden beter een taxi/tuktuk kunnen nemen ofzo - wat we op de terugweg dan ook maar gedaan hebben). Het waterpark is totaal uitgestorven (veel te duur voor de locals en te afgelegen voor toeristen denken wij). Het is er zo rustig dat er meer badmeesters zijn dan badgasten. Dus we konden eindeloos van de glijbanen afgaan. Het was echt geniaal leuk!! Sander is ook van een glijbaan afgegaan waarbij je van superhoog een soort vrije val naar beneden maakt (zie linkerfoto die lange oranje glijbaan). Noah en ik waren mega trots - ik zou daar dus echt nóóit vanaf durven haha. Hierna zijn we met een tuktuk teruggegaan naar de trein, en toen weer 3u lang met de trein terug naar Bangkok.

Alsof deze 1e dag in Thailand al niet druk genoeg was besloten we (na een heerlijke maaltijd bij de Thaise Mc Donalds) ook nog even een drankje te doen bij Cloud 47 (bar op een wolkenkrabber in Bangkok). Zo gaaf dat uitzicht! Was echt tof. Hierna zijn we met de taxi naar ons hotel gereden waarna we door alle moeheid van deze dag als een blok in slaap zijn gevallen (bye bye jetlag).

Dag 4. Woensdag 04 januari 2017 - Dagtrip oude stad/tempels Ayutthaya

Na een goed- maar kort nachtje staan we vandaag weer vroeg op. We willen namelijk met de trein nar Ayutthaya gaan en daar dan een privé-tuktuk huren voor een dagdeel die ons rondrijd. Na even goed prijzen rondvragen en onderhandelen is dat gelukt. Het was heel mooi om echt even zo de Thaise cultuur op te snuiven. Noah vond het leuk om in de TukTuk rond te rijden. Wat gaan die dingen hard! En je zit gewoon los op een achterbankje met open achterkant (terwijl ik in Nederland altijd heel goed oplet of Noah's gordel wel goed vast zit, laat je hier, noodgedwongen, toch makkelijk alle regeltjes varen - in de meeste auto's zitten namenlijk geen gordels hier). Noah krijgt nog steeds veel aandacht van de locale bevolking. Ze willen graag even voelen aan zijn blonde haren en blanke velletje, of zelfs met hem op de foto gaan. Noah laat de aandacht maar rustig over zich heen komen en heeft enorm genoten van zijn kokosnoot (waar hij zich uren zoet mee heeft gehouden haha - 'geef dit kind een kokosnoot en hij is helemaal gelukkig' ontdekten we, haha).

Onze Tuktuk-chaufeur kon amper engels, maar reed ons, voor een vaste prijs, overal heen. Ideaal! Overal zie je trouwens zwarte doeken/giga zwart-wit foto's van de overleden koning Bhumibol - hij wordt hier echt, als het ware, aanbeden. Zo gek om te zien.

Dit (eerstvolgende foto) vond ik dan wel grappig. Overal hier stonden bordjes dat je absoluut niet mocht roken, en toen betrapte ik deze monnik die stiekem toch een peukje stond te roken bij het open raam. De monnikken hier hebben allerlei privileges boven de gewone burger, ze mogen veel meer. Zo krijgen ze gratis eten en onderdak en altijd een zitplek in het openbaar vervoer (jaja er zijn speciale monikken-stoeltjes in het OV). We hoorden later dat daarom veel (arme) Thaise mannen wel monnik wilden worden. Of dat ook echt zo is weet ik niet. Even later kocht onze Tuktuk-chauffeur wat vissenvoer voor Noah om in de rivier te gooien. Helemaal leuk. Hierna zijn we weer teruggegaan naar de trein. Terug naar ons hotel waar we lekker hebben genikst verder en gezwommen in het zwembad.

Dag 5. Donderdag 05 januari 2017 - Fietstoer + Sightseeing Bangkok + eten in het beste restaurant van heel Azië

Als ik zo onze dagen doorkijk denk ik 'men, wat hebben wij veel gedaan in weinig dagen'. We hebben al onze dagen propvol gepland met allerlei toffe dingen, en hebben echt heel veel gezien. Vermoeiend maar wel erg leuk. Vandaag stonden we wederom vroeg op om met een Uber-taxi naar Co van Kessel te gaan. Een Nederlandse man (Co van Kessel) heeft jaren geleden fietstoeren opgezet in Bangkok zodat je het échte Bangkok leert kennen. Wij hebben een 3 uur durende fietstocht gedaan, en dat gaat op een super relaxt tempo met telkens stops om wat te bekijken/proeven etc. Dus ik als persoon die niet van fietsen houd, kon dit ook goed volhouden. Het was écht mega mega leuk. We reden echt door drukke, arme steegjes heen waarin je het échte Thaise leven ziet, de gekke markten met van alles en nog wat.. prachtige tempels. Het was echt geweldig. Als je ooit naar Bangkok gaat móet je deze tour doen. Aanrader! Hierna zijn we op eigen houtje Bangkok gaan bekijken. We hebben de ferry genomen en zijn zo van alles afgegaan.

We gingen ook nog even langs het paleis van de koning.. Daar liep iedereen in het zwart - want de koning is in oktober 2016 overleden. Thaise mensen uit het hele land komen al tijden lang (en dat zal ook nog wel even duren) uit respect voor de koning het paleis bezoeken. Maar dat hebben wij uiteindelijk maar niet gedaan omdat het zo druk was en we er ook niet echt op waren gekleed. Wel grappig om te zien hoeveel langer Sander is dan de Thaise bevolking (hij is 1.85m ongeveer).

Eenmaal terug in het hotel maakten we ons klaar voor een hoogtepunt uit onze vakantie: eten bij Gaggan - hij is uitgeroepen tot de beste chef van niet alleen Thailand, maar van heel Azië. Geweldig dus! Wij ontdekten hem in een aflevering op Netflix van Chef's table (aanrader!) - seizoen 2, aflevering 6. Hij was vroeger een arme jongen uit een lage kaste in India. En als je eenmaal daar voor een dubbeltje bent geboren, wordt je nooit een kwartje. Maar niet voor Gaggan. Hij werkte zich toch op naar waar hij nu is. We vonden zijn verhaal mega inspirerend en zeiden 'daar moeten we heen!' (als een soort bucketlist-ding). Maanden van te voren hebben we gereserveerd en gevraagd of we Gaggan dan ook 'in person' konden ontmoeten. Dat kon! Zo gaaf! Voor Thaise maatstaven was hier uit eten gaan verschrikkelijk duur (en ook voor onze eigen maatstaven eigenlijk ook wel haha). Maar je betaald denk ik ongeveer evenveel als voor een Michelin 1*-restaurant in Nederland, alleen nu eet je dan bij de beste chef van heel Azië. Dat leek ons toch het wel waard! Onze verwachtingen waren dan ook hoog. En de teleurstelling was dan ook groot toen we er achter kwamen dat we het eten eigenlijk stiekem totaal niet lekker vonden. Het waren 22 gangen. Het zag er allemaal geweldig uit, maar wij zagen eerlijk gezegd op een gegeven moment gewoon op tegen elke volgende gang. Dit ligt ongetwijfeld aan ons (want zeg, wie zegt er nou wat over het eten van de beste chef van Azië?). Onze smaakpapillen waren de o.a. culinair bereide geitenhersens (ja echt!) en Thaise/Indiase kruiden (pittig!!) waarschijnlijk niet gewend haha. De belevenis was wel geweldig. En natuurlijk Gaggan ontmoeten: super!

Oja, en Noah, die kreeg een heerlijk bord spaghetti (beter!) En waar hij normaal een keurig welopgevoed kind is aan tafel, was hij nu niet te houden (kroop onder de tafels door, knoeide het hele tafelkleed vies alsof er een groot gezin had gegeten). We moesten er achteraf wel om lachen, het leek wel een cartoon. Hier uit eten gaan was een mooie beleving uiteindelijk! Een mooi verhaal voor op een verjaardag haha.

oja p.s. wij zijn de hele vakantie niet ziek geweest omdat we mega goed letten op bacteriën/heftige kruiden die we niet gewend zijn enz, behalve nadat we bij Gaggan zijn geweest.. ai! Toen had Sander de volgende dag flinke buikpijn.

Dag 6. Vrijdag 06 januari 2017 - Weer naar een waterpretpark + nachttrein naar Chiang Mai

We dachten hier in Thailand vooral de bekend touristische culturele dingen te gaan bekijken, maar dat waterpretpark van een paar dagen terug beviel eigenlijk toch ook wel erg goed. Want wat was dát leuk (Noah vond het ook geweldig). Dus we hebben een culturele activiteit (markt op het water) geskipped (volgens reviews viel dit namelijk erg tegen) en we zijn gaan googelen naar waterparken. Daar kwamen we het Pororo Aquapark Bangkok tegen, waar we met de Uber-taxi heen zijn gegaan. Dit waterpretpark was PRACHTIG ingericht - je waande je al in een sprookjeswereld bij de kassa en het was bovenop een super hoog gebouw (zo raar en bijzonder!). Ook was er een hele animatie-show op een podium waarbij van die mensen in een dik kostuum liedjes zongen en dansjes deden in de bloedhete Thaise zon. Maar eigenlijk voor wie? Want ook dit waterpark was uitgestorven, we hadden het bijna helemaal voor onszelf. De glijbanen waren echt super vet.. zie video.. (warning: zien jullie me meteen eens zonder make-up haha). Één glijbaan wijkte ook net wat af boven de wolkenkrabber, waardoor je eigenlijk gewoon zweefde naast een hoog gebouw? Ik weet niet of jullie het snappen.. Het was in ieder geval weer erg leuk!

Over dit eerste filmpje: Noah vond deze glijbaan mega spannend! Maar let op zijn reactie aan het eind - zo trots! Geniaal haha!

Na het zwemmen hier zijn we, met de taxi, naar het treinstation gegaan waar we de nachttrein namen van Bangkok naar Chiang Mai. Wat was deze nachttrein ook een geweldig leuke ervaring zeg. We vertrokken denk ik rond 19:30u ofzo? En na een tijdje kwamen er medewerkers die alle bankjes opklapte en opmaakten tot bedden. Officieel moest Noah in zijn eigen bedje slapen (die hadden we dus ook verplicht voor hem geboekt) maar uiteindelijk hebben we op zijn bedje achter het gordijntje onze spullen enzo gelegd en heb ik Noah in mijn bedje erbij genomen. Veel Thaise locals willen namelijk aan Noah zitten omdat hij blond en blank is, en om hem dan alleen zo te laten liggen in een bedje 's nachts, waar iedereen zo bij kan, vonden we niet zo'n prettig idee. Noah vond de logeerpartij bij mama super gezellig. 's Ochtends toen we wakker werden (want ja, we hebben zowaar best goed geslapen) keken we uit het raam en zagen we een prachtige mistige jungle waar we doorheen reden (echt gave beleving). Je kon ontbijt bestellen, maar wij hebben alleen jus d'orange genomen omdat we van te voren zelf anannas-broodjes hadden gekocht bij de 7 Eleven. Deze hebben we de hele vakantie super veel gegeten als ontbijt/lunch. Deze waren in de fabriek voorverpakt, dus weinig bacteriën - daar deden onze hollandse magen het goed op haha.

Dag 7. Zaterdag 07 januari 2017 - Aankomst Chiang Mai met nachttrein + 3D Art Museum Chiang Mai

Na ingecheckt te hebben bij ons fijne hotel (Chedi Home Chiang Mai - aanrader!) bezochten we het (redelijk onbekende) 3D Art Museum in Chiang Mai. Hier zijn allemaal super realistische muurtekeningen gemaakt waardoor je er hele grappige foto's kan maken. Was echt heel leuk!

Ook aten we hier fried rice. Mega lekker - en tig keer gegeten hier in Thailand. Waarom? Fried Rice wordt gewokt voor je neus, dus super heet gemaakt en we deelden elke keer met z'n drietjes één cola want dat dood ook bacteriën. Dit is echt een aanrader vinden wij. Zo zijn we de hele vakantie verder niet ziek geweest (behalve dus Sander een beetje na Gaggan). We hadden namelijk zoveel horror-verhalen gehoord van vrienden/kennissen die dagenlang dikke vrienden moesten zijn met de wc. Daar hadden we dus echt geen zin in.

Dag 8. Zondag 08 januari 2017 - bezoek aan olifanten-opvang

Vandaag gingen we een dag naar olifanten-opvang “Elephant Jungle Sanctuary” We werden tussen 06:30u en 07:00u opgehaald bij ons hotel. Ideaal. Bij de Elephant Jungle Sanctuary zijn alleen maar opgevangen olifanten die bijv. eerst mishandeld werden. In Thailand wordt er mega veel op olifanten gereden (vooral door toeristen) maar als je ziet/hoord hoe die olifanten mishandeld worden voordat ze dit kunnen/willen doen, dat is gewoon misselijkmakend. Daar wilden we dan ook niks mee te maken hebben dus zijn we hier heen gegaan. Hier mag je de olifanten voeren en met ze in een modderbad om ze vervolgens te wassen in de rivier. Maar eerlijk is eerlijk, ook dit is één groot commerciëel gebeuren hoor, maar ze worden in ieder geval niet mishandeld (in ieder geval niet wat wij zagen). Het was ontzettend gaaf om zo dichtbij deze beesten te mogen komen, ze te mogen aaien enzovoort. Wat een beleving!

's avonds gingen we, op aanraden van een masseuse waar ik een paar keer een heerlijke Thaise massage van kreeg, naar de 'sunday-market' in Chiang Mai. Was tof!

Dag 9. Maandag 09 januari 2017 - relaxdagje

Vandaag zouden we met een bus naar de prachtige witte tempel van Chiang Rai gaan. Maar dit was weer ruim 3u heen met de bus en 3u terug. We hebben besloten er maar even een relax-dag van te maken. Het was ook slecht weer namelijk. Zo hebben we Thaise massages genomen - zelfs Noah! En wat vonden die Thaise vrouwen het toch prachtig om Noah te mogen masseren haha (en hij vond het zo kietelen - we hebben zo moeten lachen). Massages zijn zo ontzettend goedkoop hier.. je betaald voor een full-body massage van een uur ongeveer €5 ofzo. Echt weinig! Ik heb ergens anders in de stad ook mijn voeten gedaan in zo'n bak met Garra Rufa-visjes (die knabbelen je dode huidcellen van je voeten). Daar betaal je in NL normaal ook de hoofdprijs voor, hier een paar euro voor een kwartiertje. De belevening was wel grappig (het kieteld!) Noah durfde dat niet aan (die was denk ik veel te bang dat die visjes zijn voeten er af zouden eten ofzo haha). Het was heerlijk even zo'n relax-dagje!

p.s. Kijk naar het geweldige gezonde, uitgebreidde en lekkere ontbijt wat we elke dag kregen bij ons kleinschalige hotel Chedi Home (je kon gewoon vanaf een menukaart kiezen - bij de hotelovernachting inbegrepen, en dat terwijl dit hotel maar €35 per nacht kostte).

Dag 10. Dinsdag 10 januari 2017 - Bua Thong Waterfalls

Vandaag bezochten we de Bua Thong Waterfalls a.k.a. Sticky Waterfalls, dit is erg onbekend onder Thailand toeristen, en dat vonden wij dan juist wel leuk. Het was ongeveer 1:20u reizen vanaf Chiang Mai. Onze taxi-chauffeur sprak perfect engels (eerste Thai die we tegenkwamen die zo goed engels kon). Hij vertelde ons onderweg vanalles over Thailand, de overleden koning en hoe krom veel dingen in Thailand eigenlijk zijn (hij was heel eerlijk, veel meer dan Thai normaal schijnen te zijn). Veel geleerd!

De sticky waterfalls zijn echt super tof vonden wij! Het is een uniek iets schijnt, want deze kalkberg/waterval is zo ruw dat je het gewoon als spiderman kan beklimmen. Het is niet echt 'sticky' (plakkerig) zoals de naam zegt, meer heel erg antislip (ruw). Hierdoor ga je makkelijk helemaal om hoog. Ik vond het ook wel een beetje eng haha, want het is soms best stijl waardoor je het idee hebt van 'oh als ik hier maar niet naar beneden val', maar dat gebeurd gelukkig niet. Je hebt genoeg grip. Zelfs Noah is een paar keer (met mij en met Sander omstebeurt) naar boven geklommen. Best knap! Het water is trouwens heerlijk warm en schoon, je gaat er zo in, en het is middenin de jungle dus je ziet ook allerlei bijzondere vlinders enzo. Ook is er een watertje waar je heen kon lopen, wat super blauw was (en volgens het Thaise geloof geneeskrachtige werking had). Echt een aanrader om hier een dagje heen te gaan en te chillen bij deze waterval!

Dag 11. Woensdag 11 januari 2017 - Reizen naar het zuiden van Thailand

Vandaag namen we een binnenlandse vlucht van Chiang Mai (noorden) naar Surat Thani (meer het zuiden van Thailand). Hierna namen we een shuttle bus naar ons hotel Rock and Treehouse Resort bij Khao Sok National Park. Al met al hebben we en flinke reisdag gemaakt, maar ondertussen ook weer heel veel gezien. We zijn heel trots op Noah hoe hij het allemaal volhield. We hebben heel lang getwijfeld of we zo'n huisje op het meer zouden boeken (deze zie je later ook terug in de foto's). Het is natuurlijk magisch mooi om 's ochtends wakker te worden met het Cheow Lan Lake als uitzicht. Maar het kostte ten eerste klauwen met geld, maar we hoorden ook dat het hele basic huisjes zijn met hele vieze matrassen en dekens (met bloed- en spermavlekken er op hoorden we zelfs). Of je moest dan een super luxe huisje doen, maar dat was gewoon echt belachelijk duur. Ook ga je dan met een groepstour door de jungle en op bamboo-bootjes etc. We vroegen ons af hoe handig dat nou was met Noah en of hij het tempo wel bij zou kunnen benen van zo'n groep. Uiteindelijk hebben we besloten het geld van zo'n tour + slapen op het meer anders te besteden, namelijk door een hotel te zoeken net buiten Khao Sok - en dan de volgende dag een privé tour te doen met gids en longtailboat (zo'n echt typische Thaise gondel). We boekten Kreeta Chamnamphet (a.k.a. Jungleman Khao Sok), een locale gids. Aanrader (je kan hem vinden op Facebook)! Ons hotel was midden in de jungle (amazing!). Zo'n gaaf hotel! Je hoorde allemaal jungle-geluiden ook. In sommige hotelkamers zit er een boomstam door de vloer en het plafond van je kamer heen. Echt super super tof!

Dag 12. Donderdag 12 januari 2017 - Privé-dagtour Khao Sok & Cheow Lan Lake

's Ochtends vroeg haalde Kreeta ons met zijn gezin op met zijn auto. Hij had een Toyota Prius ofzo en het is zo grappig hoe simpel Thaise mensen met de veiligheidsregels omgaan. Wij zaten achterin met z'n drietjes, Kreeta reed, zijn vrouw in de passagiersstoel en zijn 2 kinderen los in het midden. Bijna niemand in Thailand draagt een veligheidsgordel... in de meeste auto's (en taxi's) zitten die ook niet, maar in deze Toyota Prius dus wel. Omdat ze voorin hun gordel niet droegen ging er zo'n irritant 'ting ting' piepje af die steeds luider werd ter herinnering van de auto dat je je gordel om moet doen. Maar nee hoor, dat deden ze niet.. liever 3 kwartier in de 'ting ting' herrie zitten hahaha. Zo grappig.

En toen gingen zijn vrouw en kinderen op een gegeven moment weg en gingen wij op de longtailboat. De rest van de dag was MAGISCH.. Khao Sok National Park en Cheow Lan Lake zijn absoluut onbeschrijfelijk mooi. De schoonheid raakte me.. 'How great is our God'. Ik heb genoten. Het was één van de mooiste dingen die ik ooit heb gezien. Zo groot, glorieus.. ik heb er amper woorden voor.

Hier boven zie je een beetje de huisjes op het meer die we hadden kunnen boeken.

Halverwege de tour stopten we bij dit soort huisjes om te lunchen.. We kregen zo veel eten! Alsof we met een hele groep waren - we voelden ons bezwaard dat we niet alles konden opeten. Super lief hoe goed ze voor ons zorgden! Noah heeft nog wat visjes gevoerd en we zijn ook even binnen in zo'n huisje wezen kijken om te kijken of het nou echt zo vreselijk was zoals we in sommige verhalen gehoord hadden.. het was inderdaad behoorlijk primitief, maar ook weer niet zo erg als we hadden verwacht. Maar dat maakt natuurlijk ook maar net uit waar je zit misschien. Maar het uitzicht is inderdaad schitterend. Niet ideaal met een kind van 4 jaar (ook een beetje eng met al dat water en geen zwemdiploma), maar leuk voor als je bijv. samen aan het backpacken bent. Na de lunch mochten we even een kano/kajak lenen en zijn we zelf nog wat wezen peddelen op het meer. Na terugkomst zijn we met Kreeta weer verder gegaan, hebben we nog meer mooie dingen gezien op het meer en nam hij ons mee op een jungletocht van een uur.

Omdat Kreeta zelf vader is was hij super lief en behulpzaam voor Noah. Hij sprak niet super goed Engels, maar goed genoeg om elkaar te kunnen begrijpen. In de jungle, ver weg van de bewoonde wereld, zou je denken dat het stil en rustig is, maar dat was niet zo. Er was juist super veel lawaai. Echt herrie gewoon! Dat bleken insecten te zijn, vertelde Kreeta, zo groot als je duim en zij kunnen enorme herrie maken die kilometers verderop nog te horen is. Na het lopen van een uur kwamen we bij bamboobootjes uit. Daarmee voeren we, met een andere groep, naar een plek waar een grot was. Erg mooi en interessant!

Oja. Op een gegeven moment moest Noah plassen dus Kreeta wees ons een bepaalde kant op.. daar zou een hutje zijn waar hij kon plassen. Daar liepen Noah en ik dus heen.. het waren eigenlijk meer een paar golfplaten tegen elkaar aan met een soort gat in de grond ofzo. Maar voor de ingang hing een spinnenweb met daarop een dunne spin maar wel zo groot als mijn hand en wat felle kleuren. Nou ben ik niet zo bang voor spinnen, maar deze was toch wel erg groot. Dus ik riep dat naar Sander en Kreeta of dit nou wel zo veilig was.. Volgens Kreeta konden we gewoon gaan, die spin zou heus niet naar ons toe komen en als hij bijt ga je niet dood maar heb je gewoon hele erge pijn. Haha nou doe toch maar liever niet dacht ik, haha. Wie weet wat er nog meer voor spinnen zitten in dat donkere onverlichte golfplaten wc'tje. In de bosjes plassen is minstens net zo veilig en hygiënisch, dus dat maar gedaan haha.

Kreeta maakte voor Noah een bamboo-fluit Noah vond het geweldig (onze oren iets minder hahaha).

Na dit alles voeren we weer terug naar het vaste land en werden we teruggebracht naar ons hotel. Een dag om nooit te vergeten!

Dag 13. Vrijdag 13 januari 2017 - Reizen naar Ao Nang + middag Railay Beach

Deze ochtend zijn we met de mini-van naar Ao Nang gegaan. Een lange reis met tussenstop op een plek met tientallen toeristen, een snikhete zon en geen duidelijkheid hoe lang- en waarop we nu eigenlijk wachten. Na een tijd worden we gewenkt in een mini-van te gaan en uiteindelijk komen we aan bij ons fijne AliSea Boutique Hotel. Na even acclimatiseren wandelen we naar het strand en nemen we een longtailboat naar Railay Beach (het is een iconisch afgelegen strand waar je dus alleen zo kan komen - ongeveer kwartiertje varen). Het is hier knetterdruk (toeristisch) maar wel erg mooi inderdaad. Op het strand zaten duizende gaatjes overal.. en als je even keek zag je er allemaal kleine mini-krabbetjes uitkomen.. maar zodra je te dichtbij kwam verdwenen ze in een seconde in die kleine holletjes. Je kon er dus ook gewoon overheen lopen zonder op een krabbetje te staan. Ze vluchten heel snel.

In de zee werd ik voor het eerst in mijn leven gestoken door een kwal. Viel me alles mee, voelde als brandnetels. Ik had van te voren gehoord over de beruchte kubuskwal (box jellyfish) die hier ook in Thailand is. Als die tentakels tegen je aankomen geeft dat helse pijnen en kan je binnen 10 minuten sterven. Zo was er vorig jaar een Frans jongetje van 5 en een andere jonge europese vrouw om het leven gekomen. De kans dat je in Thailand onder een auto komt is vele malen groter, maar toch.. het idee.. brrr. Ik heb van te voren via AliExpress een full body snorkelpak gekocht voor mezelf en Noah (Sander vond dat te belachelijk haha) wat hier tegen beschermd. Die heb ik hierna wel gebruikt, ook al zag het er niet uit. Gelukkig deden meerdere aziatische mensen het ook, dus liep ik niet helemaal voor aap haha.

Hierna zijn we teruggegaan naar de boulevard. Even lekker eten bij de Mc Donalds (lekkere patatjes zijn ook wel lekker soms na al het aziatische eten). En 's avonds zijn we wezen zwemmen bij ons hotel.

Dag 14. Zaterdag 14 januari 2017 - Reizen naar Koh Lanta

Vanochtend zouden we naar Bamboo Island gaan (een hemels wit bounty-eiland met blauwe zee). Maar dit blijkt alleen te boeken zijn met een hele tour samen, en dat kost én veel geld (de rest hoeven we niet persé te zien) en veel tijd waardoor we lastiger vandaag nog naar Koh Lanta kunnen reizen. En we moéten vandaag naar Koh Lanta toe want we hebben daar ons hotel geboekt voor de avond. Morgenochtend nemen we namelijk de speedboat naar het eiland Koh Lipe toe. Hier zullen we een week gaan chillen na al ons drukke gereis. Uiteindelijk besluiten we gewoon maar rustig bij het hotel te blijven - lekker zwemmen in het zwembad - beetje wandelen over de boulevard etc.

Hierna gingen we op zoek naar tickets voor een mini-van voor deze middag naar Koh Lanta toe. We verwachten dat dit niet moeilijk is want overal staan kraampjes reclame te maken voor o.a. deze tickets. Maar waar we ook vragen, overal zijn de tickets uitverkocht. Echt balen want een taxi is 10x zo duur. Na lang zoeken vinden we eindelijk een plek met nog 3 plekjes over. 's middags worden we opgehaald door een Songthaew - een soort jeep met open achterste. Onderweg ontmoeten we allemaal andere toeristen en doen we een leuk spel 'raad uit welk land de ander komt' - leuke ijsbreker. Hierna stappen we over in de mini-van. Eenmaal aangekomen in Koh Lanta checken we in bij ons hotel Non du Lay Guesthouse - simpel maar prima. Vanuit de mini-van zagen we al arme kinderen die op straat. Voordat we op reis gingen naar Thailand hebben we met Noah besproken dat er ook een hoop arme mensen wonen in Thailand. Samen met Noah hebben we toen kleine cadeautjes gekocht en meegenomen. Deze heeft Noah aan deze straatkinderen gegeven (we vinden het ook goed dat hij die kant van het leven leert kennen). Dat was indrukwekkend.

Hierna zijn we uit eten gegaan, wat door de straten wezen lopen (avondleven gezien) en lekker gaan slapen.

Dag 15-21. Zondag 15 januari 2017 - zaterdag 21 januari 2017 - Koh Lipe

Vanochtend stonden we weer op tijd op want vandaag gaan we met de speedboat naar het paradijselijke eiland Koh Lipe. De speedboattrip duurt ongeveer 3 uur. Best lang. Het is een giga speedboat waar wel 50 man op kan ofzo en je ziet eigenlijk niet veel en het maakt knetter veel herrie (ik had een wat te geromantiseerd plaatje voor ogen van deze speedboat-trip haha). Het was slim dat we reizigers-ziekte pilletjes van te voren hadden ingenomen want je hobbelt ook gigantisch over de golven terwijl je niet ziet waar je heengaat. Pittige reis, maar het bracht ons bij Koh Lipe (hotel Idyllic Concept Resort). Oh yeah! En hier zijn we dus t/m zaterdagochtend 21 januari gebleven. Heerlijk was het hier.. laat de foto's maar spreken...

We vonden het echt bizar (en triest) om te zien dat bijna alle verzorgingsproducten (bijv. in de 7 Eleven) whitening-spul in zich hadden. Ten eerste natuurlijk super ongezond, maar ook triest dat veel Thaise mensen zichzelf pas mooi vinden als ze zo wit mogelijk zijn. Wat geef je dan mee voor boodschap aan je kinderen? We zagen ook posters etc. met super blanke aziatische vrouwen. Echt raar! En seriously? Witte oksels? Is dat nou wat je wilt haha?

Dag 21. Zaterdag 21 januari 2017 - Reisdag terug naar Bangkok

En toen kwam het einde van Koh Lipe er alweer aan... met de speedboat terug naar het vaste land. Daar met de mini-van naar vliegveld Hat Yai en vanuit daar met een binnenlandse vlucht naar Bangkok.

Voor onze laatste nacht in Thailand had Sander als verassing wel een heel fijn hotel uitgezocht: Eastin Grand Hotel Sathorn. Wauwie! De Thaise, perfect engels sprekende, man die ons hielp bij de balie had (out of all places) een hoteltraining gevolgd in Gelderland. Super grappig! Onze hotelkamer was, door een fout van hen, helaas niet meer beschikbaar dus kregen we een upgrade naar een suite. It was A-MA-ZING! En het ontbijt de volgende ochtend: het beste/lekkerste/meest uitgebreide ontbijt die we ooit hebben gehad.

Ohja.. dit was ook té grappig. Er was een bruidspaar in het hotel en ze hadden niet 1, niet 2 maar wel 5 fotografen/assistenten..

En het zwembad (infinity-pool met uitzicht over Bangkok) was geweldig. Hier hebben we nog heerlijk kunnen zwemmen.

Dag 22. Zondag 22 januari 2017 - Reisdag terug naar Schiphol

En toen was het zondag toch echt helaas zover.. het einde van onze prachtige tijd in Thailand. De terugvlucht deden we (net als de heenreis) in 2 delen - we hadden 's nachts een tussenstop in Doha Qatar van 7 uur. Vet lang. Helemaal als alle stoelen/bedjes zowat bezet zijn. Gelukkig kon Noah slapen op een stoel. Mega fijn (en super knap van hem - hij was heel gehoorzaame en ging braaf slapen). Dit zo doen scheelde ons weer honderden euro's die we weer in andere leuke dingen konden steken van onze reis.

Thailand, je was geweldig! Ik hoop je ooit nog eens te zien!

#Thailand #Travel #Eline #DestinationWedding #Persoonlijk

Recent Posts
Archive
bottom of page