top of page

Nieuw trouwseizoen, nieuwe bewerkingsstijl

Al een tijdje liep ik met het idee rond om mijn bewerkingsstijl wat aan te passen, en het proces van bewerken voor mezelf te versoepelen. Voor de kenners onder ons: vrijwel alle (bruids-)fotografen werken met Adobe Lightroom, voor hun bewerking. Ik heb tot nu toe altijd alles bewerkt met ACDSee, een veel minder bekend bewerkingsprogramma. Ik ben bij dit programma gekomen, omdat mijn vader (hobby-fotograaf) mij daarmee heeft leren bewerken, en dit altijd 'prima' voor mij was. Ik redde me er goed mee. ACDSee is waarin ik het bewerken geleerd had, en dat is wat ik kende. Alleen wat ik er irritant aan vond, is dat ik nooit kon overleggen met collega-fotografen, van "hey, ik loop hierin vast met bewerking, hoe doen jullie dat?", want zij werken dus allemaal met Lightroom en dat werkt weer heel anders als ACDSee. Daarnaast bewerkte ik in ACDSee élke foto, stuk voor stuk (vet veel werk!).

Met Lightroom kun je presets maken of kopen. Presets zijn een soort voorbewerking die je over al je foto's heen kan leggen waardoor je in al je werk één consistente stijl krijgt, en vervolgens tweak je elke foto nog waar nodig (denk aan belichting, contrast, witbalans etc). Alleen kost het mij best wat energie en tijd om je te verdiepen in een nieuw programma, en ik hou niet zo van verandering (haha!). Dus ik heb het overstappen op Lightroom + presets jaaaaren uitgesteld. Jaren ging het ook prima, maar in de zomer van 2016 had ik veel meer bruiloften dan in de jaren daarvoor, dus ook veel meer om te bewerken. Dit kostte me zo veel tijd zo.

Afgelopen winter (mijn laagseizoen als bruidsfotograaf) heb ik de knoop doorgehakt: het moest anders! Dus ik ben me helemaal gaan verdiepen in Lightroom en ik ben helemaal om. Wat scheelt dit veel tijd! Ik heb presets gekocht en tweak die naar mijn eigen smaak. Ik wilde mijn foto's meer licht krijgen, contrast wat mooier en de groentinten wat anders. Ik ben er helemaal happy mee! En wat heerlijk dat ik dit nu voor al mijn werk kan gebruiken. Als je mijn social media bekijkt rond de zomer van 2016 en van nu, zie je veel meer consistentie in mijn stijl. En dat vind ik belangrijk; jullie weten wat jullie krijgen als jullie mij boeken als jullie fotograaf.

Mijn stijl is niet gigantisch veranderd (ik had altijd al wel lichte foto's), maar net mooi gefine-tuned. Bij de ene foto valt het verschil ook iets meer op dan bij de andere. Om jullie het verschil te laten zien, heb ik even 5 random 2016-foto's van mijn harde schijf gepakt, en deze opnieuw bewerkt in mijn nieuwe stijl (links zie je hoe ik het eerst heb aangeleverd aan de klant, rechts is hoe ik het nu zou doen). Ik ben er blij mee, dit is helemaal mij: Eline. Wat vinden jullie? Ben benieuwd!

--

Oude stijl Forever Yes Photography Nieuwe stijl Forever Yes Photography

#Persoonlijk #Eline

Recent Posts
Archive
bottom of page