top of page

FAQ: Hoeveel tijd moeten wij inplannen voor de onderdelen van onze bruiloft?

Steeds meer bruidsparen kiezen ervoor om een groot deel van hun trouwdag op één locatie door te brengen. Ik word daar helemaal blij van, want meestal zijn die trouwdagen super relaxed, en zonder stress. Maar uiteraard kan het ook helemaal goed gaan als jullie meerdere locaties op jullie dag hebben. Sander en ik hadden dat ook op onze eigen trouwdag. Het vereist alleen wel een wat strakkere planning. Zonder goede planning, is de kans veel groter dat dingen uitlopen. Ik heb een keer meegemaakt dat het make-uppen van de bruid zo uitliep, dat we nog maar 25 minuten hadden om vlug vlug wat foto's te maken tijdens de photoshoot op de dag. Ook heb ik meegemaakt dat een trouwceremonie op het gemeentehuis bijna niet doorging, omdat het bruidspaar (en de meeste daggasten) 45 minuten te laat waren en het volgende bruidspaar er alweer bijna aankwam. Dat soort momenten geven killing veel stress tijdens een bruiloft, dus een goede, ruime, planning is cruciaal! :-) Tegenwoordig neem ik daarom altijd ruim de tijd, tijdens ons kennismakingsgesprek, om de planning van jullie dag goed door te spreken. Veel bruidsparen vragen mij advies over het juist indelen van hun dag. Mijn motto is: plan liever te ruim, dan te krap. Op jullie trouwdag is stress het laatste wat jullie willen. Het is zo ontzettend fijn als jullie in alle onspannenheid kunnen genieten van alle momenten op jullie dag. In deze blog deel ik mijn tips en ervaringen rondom planning. Doe er jullie voordeel mee!

P.s. De tijden die ik noem zijn gemiddelde tijden, van wat ik meekrijg als bruidsfotografe. Bespreek samen hoeveel tijd jullie denken nodig te hebben. Willen jullie het écht goed geregeld hebben? Dan kan een professionele weddingplanner jullie enorm helpen!

P.p.s. De onderstaande onderdelen kunnen jullie natuurlijk op volgorde indelen zoals bij jullie dag past.

Opstaan/ontbijten enz - 30 minuten tot 1 uur

Dit is uiteraard een persoonlijk iets. De één stapt zo zijn bed uit, terwijl de ander iets meer tijd nodig heeft. Adrenaline voor jullie trouwdag zorgt er meestal voor dat je al snel klaarwakker bent (als jullie uberhaubt hebben kunnen slapen de nacht van te voren haha). Goed om te weten is in ieder geval dat veel bruidsparen, door de stress, maar moeilijk een hap door de keel krijgen 's ochtends. Ontbijt is wel een hele belangrijke maaltijd, om goed energiek jullie dag door te komen. Neem wat meer tijd hiervoor dan normaal.

#Tip: Zelf kocht ik van te voren 'drinkontbijt' bij de supermarkt, dat drinkt lekker weg als de stress wat opspeelt ;-)

Kapster & visagiste voor de bruid - 1 uur voor de kapper en 1 uur voor de visagiste

Dit is het moment dat ik meestal óók kom. Ik maak foto's terwijl de kapster/visagiste bezig is, en ondertussen, maak ik ook detailfoto's van jouw jurk, schoenen, parfum, sieraden etc. De meeste kapsters (die ik meemaak) hebben ongeveer een uur nodig voor het doen van de haren. Maar reken ook tijd voor het binnenkomen van de kapster/visagiste, meestal klets je even kort samen, moet er een plekje gezocht worden in de buurt van een stopcontact (voor de krultang enz). En moet de kapster ook wat spulletjes klaar zetten. Je bent al zo weer 10 a 15 minuten verder. De tijd vliegt op jullie dag! Overleg samen met je kapster hoeveel tijd ze nodig heeft. Reken het ruim. Laat haar liever wat eerder komen, dan wat later. Het zelfde geld voor de visagist. Sommige kapsters en visagistes kunnen goed tegelijkertijd samen werken, de een doet make-up, de ander het haar.. maar er zijn ook een hoop kapsters en visagisten die het prefereren als ze allebei afzonderlijk tijd met de bruid kunnen doorbrengen. Dit werkt prettiger, je zit elkaar niet in de weg. Dan gaat de kapster meestal eerst een uur en daarna de visagiste nog een uur.

#Tip 1: Ik zal hier ook op letten tijdens het klaar maken, maar probeer jouw stoel voor een groot raam met daglicht te plaatsen, het liefst ook voor een effen muur. Op deze manier kan ik de mooiste foto's van jou maken tijdens dit 'getting-ready-moment'.

#Tip 2: Wil je echt prachtige foto's tijdens het klaarmaken? Boek dan een mooie hotelkamer, waar je de nacht van te voren doorbrengt en waar je je klaar laat maken.

Jurk aantrekken - 15 minuten

Je jurk aantrekken kost tijd. Helemaal als je heel veel kleine knoopjes hebt op je rug, veel tule-lagen of een vetersluiting. Het is fijn als je hiervoor de tijd kan nemen.

#Tip: Komen jullie er echt niet uit met bijvoorbeeld die vetersluiting? Geen zorgen! Ik heb kort in een bruidsmodewinkel gewerkt, en help regelmatig bruidjes en hun moeders/vriendinnen uit de brand door het geven van wat tips en adviezen ;-)

First look - 15 minuten

Aaah, en dan is ein-de-lijk hét moment daar, waarop jullie elkaar voor het eerst mogen zien in bruidskleding. Dit is vaak een super leuk en spannend moment. Ik zie regelmatig dat bruidsparen hier vrijwel geen tijd voor inplannen, maar reken ook hier een kwartier voor. Het is niet zo dat jullie zeggen "Hoi schat, wat zie je er mooi uit" en dat jullie meteen in de auto springen ;-) Nee, jullie willen de tijd nemen om elkaar even te bewonderen, te knuffelen, te vragen hoe de ander heeft geslapen die nacht enzovoort. En vergeet ook vaak niet de (schoon-)ouders/de al aanwezige daggasten, die jullie willen bewonderen.

#Tip: vroeger werd er altijd door de bruidegom aangebelt, of kwam de bruid van de trap af lopen. Maar tegenwoordig zijn er nog zoveel meer leuke ideetjes om elkaar voor het eerst te zien. Ik zal hier nog eens een blogje aan wijden, maar deel ook ideetjes met jullie tijdens het kennismakingsgesprek.

Reistijd - Reken dubbele tijd

Dit is een belangrijk punt, want reistijd loopt regelmatig uit. Mijn advies rondom alle reistijd is om te streven naar dubbele tijd. Moet je 10 minuten rijden naar een volgende locatie? Plan hier dan 20 minuten voor in. Helemaal als je je moet verplaatsen met een (grote) groep daggasten. Tante Greetje moet nog even naar de WC en ome Henk wil jullie vertellen over zijn eigen huwelijk in 1963 ;-) Of misschien is er wel file, zijn er wegafsluitingen, raken daggasten verdwaald, of geeft de navigatie een toeristische route aan. Wees voorbereid, en reis op tijd ;-)

Photoshoot - 1 tot 1,5 uur verspreid over 2 momenten

Veel bruidsparen vragen mij hoeveel tijd ik nodig heb om mooie foto's te maken voor de photoshoot. Ik zelf raad altijd 1 tot 1,5 uur aan. Het kan korter, maar ik zelf neem graag ruim de tijd zodat dit een rustpuntje is in jullie dag en jullie écht lekker kunnen ontspannen, terwijl ik jullie help om in de mooiste posities te gaan staan enz. Als jullie ontspannen zijn komen er ook eerder leuke spontane momentjes. En dat zie je zeker terug in de trouwfoto's.

#Tip: Met vrijwel al mijn bruidsparen split ik deze photoshoot in tweeën: eerder op de dag (bijvoorbeeld 's ochtends of 's middags) een wat uitgebreidere love-photoshoot, en later op de dag, tijdens 'the golden hour' nog een mini-photoshoot op de plek waar we dan zijn. Dit hoeft maar 10 minuten te zijn, bijv. tussen het diner en het feest in, maar hoe langer, hoe beter. Foto's maken tijdens 'the golden hour' zorgt voor prachtig zacht licht waardoor jullie huid heel mooi uitkomt (zonder harde schaduwen), een gouden randje om jullie hoofden en de zonnestralen geven een extra touch aan jullie foto's. Het maakt, naar mijn mening, hét verschil tussen een mooie foto - en een foto met wow-factor. Willen jullie weten hoe laat de zon ondergaat op jullie trouwdag? Je kan het zien op www.zonsondergang.info. Jullie zien daar 2 tijden: wanneer de zon opkomt en wanneer het helemaal donker is. Het uur vóórdat het helemaal donker is, is 'the golden hour'. In dat uur is het licht het mooist.

Lunch - 30 minuten tot 1,5u

Ik merk zo nu- en dan dat bruidsparen 'de lunch' in hun planning overslaan vanwege tijdsnood. Toch geloof ik zelf dat een bruiloft enorm veel energie van jullie vraagt als bruidspaar, maar ook van jullie daggasten en van mij als fotografe. Probeer dus toch een lunch in te plannen, hoe kort dan ook. Als jullie echt maar weinig tijd hebben, laat dan van te voren wat lieve mensen een lunchpakket klaarmaken voor onderweg.

Trouwen voor de wet in een gemeentehuis - Kwartier van te voren aanwezig zijn

Bij de meeste gemeentehuizen moet het bruidspaar een kwartier voor aanvang van de ceremonie aanwezig zijn. Check dit bij het gemeentehuis waar jullie gaan trouwen. Trouwen jullie elders, dan komt de BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgelijke Stand) naar jullie toe om jullie te trouwen. Ideaal. Maar ook hierbij is het natuurlijk prettig als jullie een kwartier rust hebben voor de ceremonie begint.

Stukjes - Spreek van te voren een maximale tijd af met jullie ceremoniemeesters

Sommige bruidsparen zijn gek op stukjes, anderen hebben er niks mee. Willen jullie graag wel stukjes? Spreek dan van te voren met jullie ceremoniemeesters af hoeveel tijd jullie hiervoor in totaal willen uittrekken, en hoe veel tijd maximaal per stukje (bijv. 5 minuten). Niet iedereen zit bijvoorbeeld te wachten op een diashow van een half uur.

#Tip: zijn jullie niet zo van de stukjes, maar willen jullie close vrienden/familie wel gelegenheid geven wat te delen? Doe het dan op zijn Amerikaans, vraag een paar mensen (bijv. ouders, the best man etc) om een 'speech' voor te bereiden of een 'toast' uit te brengen. Tijdens het diner is hier bijvoorbeeld mooi de gelegenheid voor.

Groepsfoto's - 10 setjes in 30 minuten en een grote groepsfoto in een kwartier

Als herinnering aan alle lieve mensen die aanwezig waren op jullie dag, is het altijd leuk om groepsfoto's te maken. Ik raad in ieder geval altijd één grote groepsfoto aan, waar alle daggasten op staan. Hiervoor adviseer ik om 15 minuten uit te trekken. Het kost altijd wat tijd om een grote groep op één plek te krijgen en daar een groepsfoto van te maken. Daarnaast adviseer ik om foto's te maken met de mensen die er voor jullie écht toe doen: foto's met jullie ouders, ceremoniemeesters, getuigen, broers en zussen, close vrienden, alle mannen samen en alle vrouwen samen etc mogen uiteraard niet ontbreken. Tegelijkertijd raad ik het af om een overkill aan groepsfoto's te maken. Ten eerste omdat jullie, en jullie daggasten, op een gegeven moment stijve kaken krijgen van het lachen, en het dan zo'n 'moetje' wordt waar nog maar weinig lol aan te beleven is. Maar ten tweede ook omdat je jezelf af moet vragen of je later ook écht wat met die foto's gaat doen, bijv. die ene foto samen met tante Greetje en ome Henk, die jullie eigenlijk bijna nooit zien behalve op bruiloften en begrafenissen..Gaan jullie later wat doen met die foto? Ga gewoon samen nadenken welke groepsfoto's voor jullie belangrijk zijn, en welke niet. Ik kan 10 setjes (groepsfoto's) per half uur maken, dus jullie kunnen zelf uitrekenen hoeveel tijd dit onderdeel op jullie dag kost.

#Tip: Zorg voor een ceremoniemeester(es) met pit ;-) Het is belangrijk dat hij/zij lekker durft door te pakken. Geef de ceremoniemeester van te voren een lijstje met op volgorde de groepsfoto's die jullie willen laten maken (met namen van de daggasten). De ceremoniemeester kent, als het goed is, alle daggasten van gezicht/naam, en kunnen terwijl ik de ene groepsfoto aan het maken ben, de volgende mensen alweer bij elkaar roepen. Op die manier werken we effectief door.

Diner - Onbepaalde tijd

Jullie kunnen het diner zo kort- of lang laten duren als jullie zelf willen. Houd rekening met uitserveer-tijden. Stem dit goed af met het restaurant. Want ook daarin heb ik ervaringen dat het erg uitliep, waardoor er stress ontstond tijdens het diner, of het dessert overgeslagen moest worden (terwijl daar wel voor was betaald). Dat is uiteraard niet prettig. Dus bespreek met het restaurant/je cateraar hoeveel tijd ze nodig hebben voor alles.

Kerkdienst - meestal 1,5u

In mijn beleving lopen kerkdiensten altijd uit met een kwartier. De meeste bruidsparen plannen zo'n 1u en 15 minuten in voor de kerkdienst, maar in de praktijk duurt het vaak 1,5u. Ook vaak omdat de kerkdienst wat later begint als geplant, omdat kerkgasten wat later binnen komen druppelen, nog niet iedereen zit, en daardoor ook de bruidegom, en bruid met haar vader, wat later door het gangpad komen lopen. Dit geeft op zich niks. Maar hou er rekening mee dat de kerkdienst meestal dus wat uitloopt.

Feest - de tijdsdruk is er af

En dan is daar het feest: ik weet nog van mijn eigen bruiloft dat wij dat het meest ontspannen onderdeel van onze dag vonden. Je weet dat alles is gelukt, er zit geen tijdsdruk meer op, alle spannende dingen zijn geweest, dus kunnen jullie lekker gaan genieten van jullie avond. Wel is het zo dat sommige feestlocaties met een tijd zitten waarop het volume wat naar beneden moet i.v.m. geluidsoverlast in de buurt, of vaak hebben jullie de feestlocatie ook tot een bepaalde tijd gehuurd. Maar meestal is dit wat flexibeler. Dus kunnen jullie lekker onbezorgd genieten van jullie avond.

Draaiboek

Zorg voor een gedetailleerd draaiboek, met alle belangrijke gedetailleerde puntjes, zodat jullie heel duidelijk aan jullie ceremoniemeesters, en andere regelpersonen, kunnen laten zien hoe jullie dag gaat zijn. Maar maak daarnaast ook een heel globaal kort draaiboek (max. 1 pagina) waarin alleen de hoofdpunten, tijden, adressen en belangrijkste telefoonnummers staan. Dit is erg handig voor de ceremoniemeesters, zodat ze in de hurry op jullie dag in één oogopslag kunnen zien wat er hierna op de planning staat en wáár. Jullie definitieve draaiboek(ken) mogen jullie een paar weken voor jullie grote dag naar mij sturen per mail. Voor mijzelf maak ik dan van jullie (uitgebreide) draaiboek ook zo'n versimpeld draaiboek. Zo heb ik snel het overzicht tijdens jullie dag. Dit versimpelde draaiboek stuur ik weer naar jullie terug per e-mail, zodat jullie kunnen controleren of alles klopt. Eventueel geef ik jullie nog wat tips her en der, voor een optimale planning van jullie dag.

Dat was hem! Tijdens jullie kennismakingsgesprek met mij kunnen we jullie dag nog verder doorspreken. Hebben jullie vragen? Neem ze dan gerust mee! Binnenkort schrijf ik ook nog een keer een blog over ceremoniemeesters. Hoe kies je die uit? En wat zijn de kwaliteiten die erg handig zijn, als hij/zij dat heeft. Succes met jullie planning!

xx Eline

#FAQ #Planning #Tips

Recent Posts
Archive
bottom of page