top of page

Forever Yes Photography bestaat alweer 1 jaar - Een persoonlijke blog over mijn proces...

Hello September! ♡ Forever Yes Photography​ bestaat alweer 1 jaar, en mijn hart is gevuld met dankbaarheid. Wat ben ik blij dat ik deze stap heb genomen om mij volledig te gaan focussen op Love-photoshoots & Wedding-photography.

Het is voor mij een bewogen jaar geweest van keuzes maken en van ontwikkeling. Ik ben het afgelopen jaar heel erg gaan nadenken over wie ík ben en wat mijn stijl is. Waar wordt ík gelukkig van? Ik geloof dat mijn klanten daar namelijk ook blij van worden. In deze persoonlijke blog wil ik de tijd nemen om jullie mee te nemen in mijn proces.

Het afgelopen jaar was een bewogen jaar voor ons (mij, mijn man Sander en voor ons 3-jarige zoontje Noah). In mei 2014 verloren we na 15 weken zwangerschap een dochtertje, Marylise, en later in 2015 hebben we nog twee miskramen gehad (waaronder 3 weken geleden). Waar ons hart huilde van verdriet voelden we door dat alles heen gelukkig ook veel vrede van God. We hebben de tijd genomen (en nemen de tijd) om dit goed te verwerken, allebei op onze eigen manier maar ook samen. In de zomer van 2014 werd er van Noah gedacht dat hij ernstig ziek zou zijn. Na een spannende periode ziekenhuis in- en uit bleek het gelukkig allemaal mee te vallen. Maar dat was wel echt even spannend, ook al ervoeren we tussen alle gekte door ook daarin veel rust. Daarnaast hadden we twijfels waar we moesten wonen, we wilden weg uit ons appartement boven het drukke centrum van Nieuwegein, de rust op zoeken. Waar zouden we heen gaan? In regio Utrecht blijven, of misschien zelfs verhuizen naar het rustige Zeeland waar vrienden wonen? Of heel iets anders? En hoe zouden we het doen met werk? Ook voelden we ons niet meer op onze plek in onze kerk, maar waar ga je dan heen? Eigenlijk wisten we gewoon even niet wat we met ons leven aan moesten, we wisten alleen dat we dingen anders wilden dan dat ze nu waren. Geestelijk verlangden we zo naar meer van God, we hebben het sterk overwogen om een jaar bijbelschool te gaan volgen in Amerika (Bethel Church), we hebben ons zelfs aangemeld. Tegelijkertijd beseften we ons ook dat dit, naast een enorm avontuur, ook een enorme stap en offer zou zijn. Uiteindelijk hadden we allebei sterk het verlangen om in Nederland te blijven en te verhuizen naar Veenendaal. Inmiddels hebben we afgelopen 14 augustus de sleutel ontvangen van ons grote klushuis in Veenendaal. We gaan hier lekker aan de slag om er ons droomhuis van te maken, super leuk! En momenteel wonen/kamperen wij op zolder, van waaruit wij verder klussen. Ook hebben wij inmiddels een super toffe kerk gevonden: Doorbrekers Barneveld. Hier hopen we steeds meer ons plekje te vinden.

Al biddend zijn we door deze periode heen gegaan, en ik ben zo dankbaar dat ik door dit alles heen het afgelopen jaar één van mijn grootste levenslessen tot nog toe kon leren: uit eigen kracht red ik het niet, maar met God kan ik alles aan. Ik hoef écht écht écht niet bang te zijn voor de toekomst, want wat er ook gebeurd, God zal mij zijn vrede geven. En ik snap niet alles (of eigenlijk vooral een heleboel niet) maar God ik wil u meer dan dat ik antwoorden wil, en ik weet dat u erbij bent. Dit verstandelijk leren in de kerk is heel iets anders dan het in je hart voelen. Ik ben heel dankbaar dat ik dit heb mogen leren, het is voor mij echt een rust door alles heen die ik nog niet eerder zo heb ervaren.

Ten midden van dit alles begon ik ook meer visie te krijgen voor mijn bruidsfotografie. Sinds mei 2011 sta ik ingeschreven bij de KVK als fotograaf en fotografeerde ik alles wat ik maar kon fotograferen, baby’s, bruiloften, bedrijven, portretten, gezinnen enzovoort. Ik merkte dat ik alles een beetje half/half deed en ik wilde meer focus. Eind augustus/begin september 2014 had ik sterk het gevoel dat ik voor bruidsfotografie moest gaan, en de naam “Forever Yes” kwam in mijn hoofd. Dit omdat ik écht hoop en bid dat al mijn bruidsparen elkaar voor altijd ‘ja’ zullen beloven, elkaar trouw zullen zijn, elkaar zullen dienen, en elke dag weer zullen kiezen om lief te hebben, en liefde te ontvangen. Zo ontstond “Forever Yes Photography”.

In de winter, het laagseizoen, ben ik aan de slag gegaan met de website, promotie enzovoort. Ook heb ik een flinke professionaliseringsslag gemaakt qua opdoen van kennis, het aanschaffen van nieuwe betere apparatuur en meer. Maar hoe goed ik ook mijn best deed, ik kreeg maar geen klanten, terwijl mijn collega-fotografen hun agenda’s al bijna vol hadden. Soms overviel mij een gevoel van paniek, maar tegelijkertijd had ik ook echt het vertrouwen dat het goed zou komen. In januari ben ik er met vriendinnen voor gaan bidden en zeer kort daarna kreeg ik mijn eerste 10 boekingen (en later druppelden er nog wat boekingen binnen). Wat een gebedsverhoring en opluchting!

In deze periode ben ik ook erg gaan nadenken wie ík ben als fotograaf. Vroeger probeerde ik met mijn fotografie iedereen te pleasen. “Hoe willen jullie dat ik jullie bruiloft fotografeer en bewerk? Heel journalistiek of geposeerd? Vintage of juist met heldere kleuren en veel contrast?”.

Wat ben ik blij dat ik heb kunnen leren van collega-fotografen en van (online) workshops van topfotografen zoals Nadia Meli, Jasmine Star en Jose Villa (en ik vergeet er vast nog een hele hoop). Ik ben ze voor altijd dankbaar! Zij leerden mij om juist jezelf te zoeken. Wie ben jij? Wat vind jij mooi? Wat drijft jou? Doe alleen dat en de perfecte klanten voor jou zullen naar je toe komen, omdat zij mooi vinden wat jij mooi vind. Zo simpel, maar wat een eye-opener! Ik heb hierdoor langzaam aan ontdekt wie ik ben als fotografe en waar ik van hou:

  • Ik hou van licht

  • Ik hou van romantiek en elegantie, ik hou van sierlijke jurken met bijvoorbeeld kant, steentjes en tule, romantische pittoreske locaties.

  • Ik hou van het perfecte plaatje, als ik daarvoor de bruid ’s ochtends moet verplaatsen naar het raam om die perfecte plaatjes te schieten of als ik het bruidspaar mag helpen met poseren dan doe ik dat graag. Ik ben geen journalistieke fotograaf (uiteraard dan weer wel tijdens de trouwceremonie, daar fotografeer ik het zoals het is).

  • Ik hou van schoonheid en detail. Ik ben dol op mooi gestylde bruiloften, waar over alles is nagedacht. Ik wil dat deze dingen terug te zien zijn in de foto’s.

  • Ik hou van de liefde en van rust. Tijdens de photoshoot met het bruidspaar streef ik naar romantische verliefde plaatjes die ook sereniteit uitstralen. Zo hoeven bruidsparen niet altijd van mij lachend op de foto te staan maar mogen ze soms ook even elkaar gewoon vast houden en hun ogen sluiten en genieten van het moment en van elkaar.

  • Ik hou van het warme licht dat de avond geeft bij zonsondergang, ik probeer in overleg met het bruidspaar zoveel mogelijk van de love-photoshoot foto’s tijdens het ‘gouden uur’ te maken.

  • Ik hou van foto’s die rust uitstralen, daarom vermijd ik knalkleuren en haal ik vaak wat kleur uit de foto’s om die ‘pastel-look’ te creëren.

  • Ik hou er van als er een vriendschappelijke sfeer is tussen mij en het bruidspaar, zodat het bruidspaar zich vertrouwt voelt bij mij en zich kan ontspannen. Daarom doe ik met elk bruidspaar altijd een drankje in een café of restaurant, en ontvangen ze van mij altijd bij 8-uur boeking een gratis love-photoshoot cadeau zodat we vast kunnen wennen aan elkaar en aan mijn werkwijze.

  • Ik hou van professionaliteit – van het aanleveren van de foto’s op prachtige luxe USB-sticks, tot het maken van de mooiste albums. Ook probeer ik mijn mail altijd binnen 24u te beantwoorden (sorry guys die wat geduld hebben moeten hebben nu wij ons huis aan het verbouwen zijn). Ook werk ik tegenwoordig met album-prijslijsten, informeel geschreven contracten enz. Ik probeer alles zo goed- en professioneel als mogelijk te regelen, maar wel met een persoonlijke touch.

  • Ik hou van God. Ik kies er voor om mijn christelijke geloof niet meer onder stoelen of banken te steken, en ik merk hierdoor dat ik ook vooral wordt geboekt voor bruiloften die ook in de kerk plaats vinden. Dit is niet persé mijn doel, ik vind het van ieder bruidspaar geweldig dat ze gaan trouwen, maar ik geniet er persoonlijk wel extra van omdat ik het ‘voor God trouwen’ altijd een heel bijzonder element van de dag vind. En ik merk dat veel christelijke bruidsparen het ook fijn/belangrijk vinden om een fotograaf te vinden met de zelfde geloofsvisie en ervaringen.

Om een portfolio op te bouwen in deze nieuwe stijl ben ik love-photoshoots gaan stijlen met alles waar ik van hou. Voor elke shoot ben ik na gaan denken over wat ik wilde, en toen het eenmaal zo ver was, en ik de foto’s kon gaan bewerken was ik zo ontzettend blij met het resultaat. Jullie zouden mij eens moeten zien zitten achter mijn laptop op dat soort momenten.. Wat ben ik dan intens gelukkig met mijn huidige werk! En nu ik weet, en kan laten zien door mijn portfolio, wie ik ben merk ik dat ik ook de klanten aantrek die bij mij passen.

Ik zie nu al uit naar wat het komende jaar mij gaat brengen. Ik voel me als fotografe sterker dan ooit maar heb ook nog zoveel dingen waar ik in wil groeien, en toffe ideeën in mijn hoofd die ik uit wil werken.

Ik wil ook graag de ruimte nemen om jullie allemaal te bedanken. Ik wil ieder persoon bedanken die mij heeft gesteund op Facebook door te liken, delen of te reageren. Ik wil iedereen bedanken voor al jullie steun en lieve woorden over mijn fotografie. Jullie zijn echt top en hebben mijn liefdestank doen overstromen (mijn liefdestaal is positieve woorden, zie het boek ‘De 5 talen van de liefde’ – Gary Chapman). Ook wil ik alle mensen bedanken die reclame voor me hebben gemaakt door me aan te raden bij familie en vrienden. Ik wil al mijn geweldige bruidsparen bedanken: you’re the best! Wat zijn jullie geweldig! Ik ben zo dankbaar dat jullie mij jullie trouwdag hebben toevertrouwd, ook ben ik jullie dankbaar voor jullie vriendschap en gezelligheid. Ik vergeet nu vast een hoop mensen, maar allemaal bedankt. I love you all! You make me smile!

Veel liefs Eline

Foto's van mij gemaakt door: Anne Floor Fotografie

#Persoonlijk #Eline

Recent Posts
Archive
bottom of page