top of page

Alles wat jullie over verlovings- en trouwringen willen weten: een interview met Strego-juwelier

De trouwring staat symbool voor eeuwige liefde en trouw en het verbond dat jullie samen sluiten: het huwelijk. Jullie dragen tijdens jullie hele huwelijk deze ringen, als herinnering voor jullie zelf aan elkaar, maar ook als teken naar de buitenwereld toe dat jullie getrouwd zijn. Het is dan ook belangrijk dat de ringen die jullie uitzoeken kwalitatief sterk zijn zodat ze jaren mee kunnen, maar ook dat ze tijdsloos en naar jullie smaak zijn zodat jullie ze over 10, 20, 50 jaar nog steeds prachtig vinden. Een trouwring mag dan ook wat kosten (naar ieders budget natuurlijk), ze zijn vaak veel geld waard, maar bovenal hebben trouwringen emotionele waarde. Het is niet iets wat je zomaar even tussendoor koopt; maar jullie nemen de tijd om samen iets uit te zoeken wat bij jullie past. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten bij het aankopen van een trouwring? Wat is momenteel trending? En speciaal voor mannen: hoe zoek je de perfecte verlovingsring uit? Om deze (en nog meer andere) vragen goed te kunnen beantwoorden heb ik een interview gedaan bij Strego juweliers. Lees snel verder:

Photo: Forever Yes Photography - ringen Strego Juwelier - 2 witgoude ringen waarvan 1 met gele diamant

Ik kom binnen bij Strego en ontmoet daar Moira, met haar zal ik dit interview afnemen. Wat een gezellige warme vrouw vol passie voor haar vak. Ik heb er meteen zin in. Onder het genot van een lekkere kop thee beginnen we te praten.

Verlovingsringen

Laten we beginnen bij de verlovingsring... want dat is natuurlijk waar het allemaal mee begint; het huwelijksaanzoek (ladies: wil je dat dit stuk een complete verassing voor je blijft scroll dan even verder en laat dit volgende stuk lekker aan je vriend lezen *hint hint voor hem* haha).

Een verlovingsring uitzoeken: hoe gaat dat in zijn werk? Hoe weet je wat je vriendin mooi vind en wat haar maat is?

Als man is dan hét moment gekomen dat je het zeker weet: je wilt de rest van je leven samen doorbrengen met de vrouw van je dromen. Dus je wilt haar de vraag der vragen stellen: wil je met me trouwen? Dit is natuurlijk best heel spannend. Vaak merk ik ook dat mannen dan wat zenuwachtig zijn in de winkel als ze langs komen voor het uitzoeken van een verlovingsring. Of ze zijn bang dat een bekende ze herkend in de winkel terwijl ze het huwelijksaanzoek zo goed mogelijk geheim willen houden. Uiteraad vertellen wij niks door en helpen we deze mannen om zo goed mogeljik de keuze te maken.

Het is belangrijk dat een man al een beetje weet wat zijn aanstaande mooi vind qua ring. Meestal weten mannen dit wel, als ze haar goed kennen. Houd ze bijvoorbeeld van simpel en niet te veel poespas? Of juist van excentriek, extravagant of klassiek? Houd ze van diamantjes of niet? Als je hier als man toch zo je twijfels over hebt kan het slim zijn om een goede vriendin van je vriendin in te schakelen om een beetje te pijlen waar ze van houd. Maar de meeste vrouwen zijn al zo onder de indruk van dat ze ten huwelijk zijn gevraagd dat ze de ring ook al meteen prachtig vinden. Dit komt omdat de ring daardoor ook emotionele waarde krijgt.

En qua ringmaat: dit kan soms lastig zijn. Want hoe weet je nou welke maat ze kan hebben? Hier een paar tips:

Mocht je met een smoesje een keer haar ring kort te pakken kunnen krijgen, meet hem dan op of doe hem bij jezelf om een vinger zodat je later bij ons in de winkel kan zeggen om welke vinger van jou de ring ongeveer pastte. Dan kunnen we een inschatting maken. Je kan ook die goede vriendin van jouw vriendin vragen hierin te helpen. En mocht je het nou niet weten is dat ook geen probleem, onze goudsmit kan alles aanpassen, dat is onze service. Dus dan kom je gewoon met je aanstaande ná het aanzoek nog eens terug. Dan meten we haar ringmaat op en past de goudsmit het aan. Je kan dan eventueel ook nog een mooie tekst, bijvoorbeelde de datum van het aanzoek en-/of jullie namen, in de ring laten graveren.

Heb je nou zelf als man toch serieus de twijfels of zij de ring die jij wilt uitzoeken wel zo prachtig zal vinden omdat ze zelf een hele sterke eigen smaak heeft of liever alles zelf uitzoekt? En zitten jullie minder vast aan de traditionele regels van hoe het hoort? Koop dan een hele goedkope symbolische ring (bijvoorbeeld uit zo'n ballen-automaat) en stop die in een mooi doosje), en ga na het huwelijksaanzoek sámen met haar op zoek naar die perfecte verlovingsring.

Photo: Forever Yes Photography - armband Strego Juwelier - zilveren armband met zirkonia-steentjes - model: tennis

Super goede tips! En waar moet je nou op letten met als je een ring koopt met een diamantje er in? Wat is nou bijvoorbeeld een briljant?

Er zijn nog wel eens mensen die in de winkel komen en vragen of we ook 'briljantjes' verkopen. Ze denken dat dat extra duur en bijzonder is. Maar 'briljant' zegt eigenlijk alleen iets over de slijpvorm en de meeste diamanten worden in briljant-vorm geslepen. Op deze manier ontstaan er heel veel kleine vlakjes op de diamant en die weerkaatsen het licht prachtig, en daardoor ontstaat de schittering. In juweliers-vaktermen noemen we die schittering, dat er 'vuur' in de diamant zit. Het leeft als het ware. Wat wél iets zegt over de waarde van diamant is vooral de grootte, zwaarte, kleur en zuiverheid. Hoe groter, zwaarder, zuiverder enzovoort, hoe zeldzamer en daarmee duurder.

Naast de briljant-slijpvorm zijn er ook nog andere slijpvormen zoals o.a. de emerald-, prinsessen- en cushion-cut. In Amerika zie je deze slijpvormen vaker als in Nederland. (bekijk de verschillende slijpvormen hier).

p.s. tip: vaak staat een diamantje in de ring op 'pootjes' die de diamant vasthouden. Laat deze 'pootjes' elk jaar bij de juwelier even checken of het nog goed vast zit. Zo voorkom je dat het diamantje verliest. De juwelier kan je ring ook even oppoetsen zodat deze er weer als nieuw uit komt te zien.

Ik zie tegenwoordig ook veel ringen met daarin zirkonia. Wat is het verschil tusser zirkonia en diamant?

Zirkonia (ook wel bekend als CZ Cubic Zirkonia) is een kunstmatige namaakvariant van diamant. Het lijkt er enorm veel op, en helemaal als zirconia nog nieuw is, is het bijna niet te onderscheiden van écht diamant (Moira laat mij een ring zien met zirkonia steentje en een ring met diamant, ik zie het verschil niet). Omdat zirkonia kunstmatig wordt gemaakt is het velen maler goedkoper als diamant. En daardoor voelt het dragen van diamant weer specialer: het is zeldzamer en daardoor kostbaarder. Zirkonia wordt veel gebruikt voor betaalbare, maar elegante, sieradenmerken zoals Ti Sento of Zinzi. Dit is ook voor de gemiddelde consument goed betaalbaar. Stel dat je als bruid bijvoorbeeld op je trouwdag een ketting zou willen dragen met veel steentjes er in, dan zou die van echt diamant wel tienduizenden euro's kunnen kosten, en met zirkonia misschien 100+ euro. Dat is een stuk betaalbaarder. Ti Sento is trouwens een prachtig merk om bruidssieraden van te kopen. Het is enorm elegant en vrouwelijk maar ook betaalbaar (prijzen van sieraden liggen tussen de 50 en 150 euro ongeveer).

Wat nog een verschil is tussen diamant en zirkonia is dat zirkonia sneller slijt. Voor sieraden die weinig wrijving ervaren, denk aan oorbellen of een ketting, maakt dat minder uit. Maar als je bijvoorbeeld een ring of armband hebt met zirkonia, zul je zien dat de steentjes na een tijd wat valer worden omdat je toch je handen en armen gebruikt dus dan slijten de zirkonia-steentjes en worden mat waardoor ze minder licht kunnen opvangen en weerkaatsen. Als je dán een diamantje en zirkonia naast elkaar houd zul je wel degelijk het verschil zien. Diamant slijt niet zo snel en blijft mooi schitteren.

Let's talk business: Wat geeft de gemiddelde man nou uit aan een verlovingsring?

Dit verschilt enorm, maar laten we zeggen tussen de 500 en 1000 euro. Maar soms zie ik ook uitschieters van een paar duizend euro, en ik krijg ook klanten die een klein budget hebben en veel minder uitgeven. Wat ik vooral belangrijk vind is dat ik iedereen de zelfde klantgerichtheid en ervaring geef. Want of een ring nou 100 of een paar duizend euro kost: ze hebben allebei een enorme emotionele waarde. Dat is het mooie aan dit vak vind ik; sieraden maken emoties los, dus ik vind beide klanten even belangrijk.

Photo: Forever Yes Photography - ringen Strego Juwelier - 2 ringen met combinatie wit goud & geel goud waarvan één met 7 ingelegde diamantjes

Trouwringen

Ik zie dat er veel verschillende materialen gebruikt worden voor trouwringen. Welke worden het meest gebruikt? En wat is het meest kostbaar?

Het meest gebruikte materiaal voor trouwringen is toch wel geel goud. Dit is de traditionele kleur voor trouwringen. Tegenwoordig zie je ook veel wit goud, dit lijkt veel op zilver, maar is veel zeldzamer en daarmee kostbaarder dan zilver. Ook verkleurt het niet door de jaren heen zoals zilver wel doet. Daarnaast heb je ook rosé-goud, palladium 585 en platinum. Platinum is geen goud, maar wel het edelste van het edelmetaal. Dit is het kostbaarste materiaal wat er valt te krijgen.

Wat zijn de trends op dit moment met betrekking tot trouwringen?

Vroeger zag je vooral de simpele ronde geelgoude trouwring, zonder al te veel poespas (waarschijnlijk hebben je ouders/opa & oma die ook nog). Tegenwoordig is de trend vooral om uniek te zijn. Je ziet dan ook veel dat stellen hun eigen trouwringen willen ontwerpen/samenstellen. Wij werken veel met het trouwringenmerk Aller Spanninga. Met dit merk kun je dus ook zelf je ring samenstellen. Je kan combineren met meerdere goudsoorten, steentjes, je kan kiezen of de ring bijvoorbeeld glimmend of mat moet worden enzovoort. Bijna alles is mogelijk. Ook zijn er verschillende lettertypes mogelijk voor de graveringen. Zo creeëren jullie trouwringen die echt bij jullie passen en uniek zijn.

Wat je ook nog wel eens ziet tegenwoordig is dat echtparen hun vingerafdruk, hartslag of geluidsgolven van hun stem "ja ik wil" in hun trouwringen willen laten drukken. Heel orgineel! Ook is het romantisch om na elk jaar huwelijk, of bij elke bijzondere levensgebeurtenis, een steentje in je ring erbij te laten zetten als herinnering.

p.s. matte trouwringen zijn prachtig, maar hou er rekening mee (om telleurstelling te voorkomen) dat het mat er door wrijving al snel afslijt waardoor je ring weer glad wordt.

Super bedankt Strego-juwelier voor al deze informatie! Super handig voor elke man die binnenkort een verlovingsring wilt aanschaffen, en voor elk bruidspaar die op zoek is naar mooie trouwringen. Heb je nou nog meer vragen? Ga gerust langs bij Strego-juwelier, zij helpen je graag verder!

Over Strego Juwelier

Strego Juweliers heeft in Nederland 10 mooie winkels. Alle medewerkers helpen je graag vol passie en vakkennis. Ze verkopen mooie bekende merken zoals Aller Spanninga, Esprit, Guess, Emporio Armani, Michael Kors, Fossil, TechnoMarine, DKNY, Casio, Ice-Watch, Frederique Constant, Buddha to Buddha, Mi Moneda, Strego Jewels en TOV. Wil je iets laten vermaken? Of heb je speciale wensen? De goudsmid van Strego gaat er mee aan de slag en levert echt vakwerk af. Naast verkoop in de winkels hebben ze ook hun eigen webshop, kijk snel op: www.strego.nl

Photo: Forever Yes Photography - sieraden Strego Juwelier

De afgelopen jaren heb ik als bruidsfotograaf veel (trouw-) ringen en sieraden mogen fotograferen. Hier een selectie ter inspiratie:

Photo: Forever Yes Photography - Wedding D&G - wit- en rosé-gouden ring met ingelegde steentjes op een heel unieke manier: aan de zijkant van de ring.

Photo: Forever Yes Photography - Wedding Auke & Rosanne - traditionele geel-gouden ringen

Photo: Forever Yes Photography - Wedding Shamir & Gosia - de prachtige oorbellen van Gosia

Photo: Forever Yes Photography - Wedding A & T - Geelgouden trouwringen met icing-afwerking waardoor ze zo stoer er uit zien

Photo: Forever Yes Photography - Wedding P & S - 2 verschillende ringen: 1 voor haar en 1 voor hem, Die van hem is geel goud in combinatie met wit goud en 1 steentje in het midden. Die van haar is witgoud bezet met prachtige kleine diamantjes.

Photo: Forever Yes Photography - Wedding Tom & Mirjam - Ringen met mat wit goud in het midden dat schuin rond loopt met een randje glanzend geel goud. Voor haar 3 diamantjes in het midden.

Photo: Forever Yes Photography - Wedding Wilco & Elsbeth - Traditionele geelgouden ringen met 1 diamantje voor haar in het midden.

Photo: Forever Yes Photography - Wedding Maarten & Ninja - Mat wit gouden ringen met voor haar een steentje balancerend in het midden.

Photo: Forever Yes Photography - Wedding Maarten & Ninja - Mat wit gouden ringen met voor haar een steentje balancerend in het midden.

Photo: Forever Yes Photography - Wedding Maarten & Ninja - Mat wit gouden ringen met voor haar een steentje balancerend in het midden.

Forever Yes Photography

Photo: Forever Yes Photography - Traditionele geelgouden trouwringen op een 60-jarig huwelijksjubileum


Recent Posts
Archive
bottom of page